Ρόλος του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου

Ρόλος του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου 2020-05-04T09:08:26+03:00

Ρόλος του ΚΘ-ΓΝ-ΚΥ Λέρου

  • Το Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου έχει σκοπό την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας στον πληθυσμό του νησιού, 8000 κάτοικοι, και των γύρω νησιών, 4000 κάτοικοι σε Πάτμο, Λειψούς και Αγαθονήσι, των προσφύγων που διαμένουν στο νησί και φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), που κυμαίνεται από  1200 έως 1400 άτομα και βρίσκεται στο χώρο του θεραπευτηρίου στα Λέπιδα. Να σημειωθεί ότι στους  καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται σημαντικά με τους επισκέπτες του που φιλοξενούνται σε αυτό.
  • Παράλληλα, βασικός του ρόλος είναι η διερεύνηση, ανάπτυξη και εφαρμογή των νέων μορφών αντιμετώπισης των νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων, εφόσον είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, την πρόληψη, διάγνωση, σωματική αποτοξίνωση, ψυχική απεξάρτηση και θεραπεία εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, φάρμακα, τυχερά παιχνίδια και λοιπές εξαρτήσεις.
  • Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων εγκαταστάθηκε στο χώρο του ΚΘΛ στα Λέπιδα, από τις αρχές του 2016. Οι διαμένοντες σ’αυτό εξυπηρετούνται από τις υποδομές του ΚΘΛ, τόσο για την περίθαλψη, όσο και για ύδρευση, φωτισμού, τη Μονάδα Βιολογικού Καθαρισμού κλπ.